Te korte bocht genomen

Het gebeurt ons allemaal wel eens, een teen stoten. Sommige mensen gaan vloeken en schelden, sommige doen een pijndansje en andere zeggen alleen maar even “auw!”. Maar meestal kun je gewoon zonder problemen doorlopen.

Helaas was dit niet het geval voor de mevrouw die bij mij op het spreekuur kwam. Ze had haar teen drie maanden geleden gestoten. “Heel stom”, vertelde ze. Gewoon de bocht te kort genomen bij het bed opmaken (op sokken) en toen had ze haar 2e teen heel hard tegen de poot gestoten. Aan de teen zelf was op dat moment niets te zien maar vanaf dat moment bleef ze wel pijn houden aan het kussentje onder de voet.

Het onderzoek

Bij het onderzoek waren eigenlijk geen bijzonderheden te zien of voelen, behalve dan al ik bij de 2e teen op het laatste gewrichtje (van tenen naar het middenvoetsbeentje) voelde. Er zat een klein bobbeltje op. Met de echo heb ik de teen verder onderzocht en hieruit bleek dat het botje van de teen niet helemaal netjes op het middenvoetsbeentje aansloot. Hij was als het ware een beetje uit de kom.

Direct van de pijn af

Met dit in het achterhoofd ben ik de teen gaan masseren en bewegen, en daarna was de pijn eigenlijk per direct weg. Zo makkelijk kan het zijn. Zaak is het dan wel om de bandjes om het gewricht wat rust te geven, zoals ieder uitgerekt bandje nodig heeft. Met een tape om de teen zorgen we voor die extra rust. Intussen zijn we een aantal maanden verder en heeft mevrouw gelukkig nergens last meer van, en blijft de teen weer fijn op zijn plek zitten.

Instabiel teengewricht

Helaas is dit niet altijd zo. Als het kapsel en de bandjes om het gewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

Wat is een instabiel teengewricht?

Als het gewrichtskapsel niet stevig genoeg meer is kan het de twee botjes (gewrichtsdelen) niet meer in de juiste stand houden en gaat de teen langzaam steeds verder scheef staan. Het lijkt dan of de tenen het V-teken maken. De teen schiet dan herhaaldelijk uit de kom en begint steeds schever te staan of zelfs volledig omhoog te wijzen.

Voorbeeld van een V-teken

‘V-teken’ met standsafwijking van de tenen in tegengestelde richting.

Klachten van een instabiel teengewricht

De klachten die iemand ervaart van een instabiel teengewricht kunnen verschillend zijn. Pijn bij het lopen in de bal van de voet, door de druk die er bij de afwikkeling op het aangedane gewrichtje komt, kan een brandend of stekende pijn geven. De kenmerkende V-stand of het omhoog gaan staan van de teen kan drukplekken veroorzaken, die weer eelt en pijn kunnen veroorzaken. Ook kan het gewricht pijnlijk en dik zijn doordat het gewricht ontstoken is.

Oorzaken van een instabiel teengewricht

De banden en kapsels rond de tenen kunnen aan stevigheid verliezen door verschillende factoren:

 • Letsel
  Zoals bij deze mevrouw de teen een letsel opgelopen aan de teen
 • Schoenen
  Het dragen van hoge hakken, of te kleine schoenen
 • Hallux Valgus
  De scheefstand van de grote teen duwt de teen ernaast uit de kom
 • Ontstekingen
  Ontstekingen aan het gewricht zoals bij reumatoïde artritis
 • Erfelijkheid
  Helaas zien we vaak dat een instabiel teengewricht in de familie vaker voorkomt
 • Platte voeten
  Bij de zogenaamde platte voet komt een instabiel teengewricht ook erg vaak voor
 • Sporten
  Ook bij hardlopers zien we regelmatig een instabiel teengewricht, doordat de teen regelmatig tegen de voorkant van de schoen aankomt wordt het kapsel beschadigt.

Diagnose van een instabiel teengewricht

In dit geval is de diagnose gesteld door een echo, maar de register podoloog kan dit ook constateren met een lichamelijk onderzoek. De register podoloog doet dan een test om te constateren of en hoever de botjes van het gewricht ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven. En of de teen zoals in dit geval nog recht gezet kan worden en met voldoende rust door bijvoorbeeld tape of therapiezool voldoende kan herstellen dat hij weer recht blijft staan.

Behandelingen van een instabiel teengewricht

De register podoloog uit verschillende behandelmogelijkheden kiezen. Dit kan zoals als beschreven met tape of een steunzool. Maar ook het maken van een siliconeorthese om de druk die door de scheefstand ontstaat weg te halen en zo pijn en eelt door die druk tegen de schoen of andere tenen te voorkomen. Maar ook schoenen kunnen een rol spelen in het herstel een stevige schoen waarvan de neus omhoog staat (teensprong) kan ook zeker helpen in herstel of minder pijn ervaren. De register podoloog zal samen met u bespreken wat voor u de beste behandeling of combinatie van behandelingen is.

Doorverwijzen

Wanneer de behandelingen bij de register podoloog niet afdoende of niet meer helpen, kan deze u doorverwijzen naar uw huisarts. Deze kan u dan verder helpen met bijvoorbeeld pijnstilling, of verder sturen naar een specialist. De specialist kan u helpen met een injectie met corticosteroïde of een operatie.

Vind een praktijk

Heeft u last van een instabiel teengewricht? Neem contact op met onze registerpodologen en podotherapeuten. Zij helpen u graag om weer pijnvrij te kunnen lopen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen