Wat kunt u doen tegen hielkloven?

Bij mij in de praktijk komen veel patiënten met hielpijn. Meestal kun je aan de buitenkant niet zien wat de oorzaak is. Gelukkig helpt kennis, ervaring, onderzoek en echografie om het probleem te vinden en aan te pakken. Zo nu en dan komen er cliënten langs met hielpijn en een zichtbaar probleem. We zien zichtbare eeltvorming op de hielen en soms zelfs scheuren in het eelt, de zogenaamde hielkloven. Dit geeft pijn en dat is niet fijn. Dit artikel gaat over dit probleem en wat u eraan kan doen.

Eeltvorming

Onze huid leeft en maakt continu vanaf de binnenkant nieuwe huidcellen aan. De huid groeit van binnen naar buiten. De buitenste huidlaag (de hoornlaag) bestaat uit dode huidcellen die normaal afslijten. Eeltvorming is de natuurlijke opeenstapeling van dode huidcellen, die door wrijving ontstaat en niet afslijt. Een eeltlaag beschermt de huid tegen invloed van buitenaf, zoals grote druk. Maar teveel plaatselijke eelt op de voeten kan leiden tot overlast bij het staan en lopen. Denk hierbij aan verdikking waardoor schoenen knellen, drukkende eeltpitten en soms kloven die aan de hielen ontstaan.

Zo ontstaan hielkloven

Onze huid houdt vocht vast, waardoor de huid soepel blijft. Als de huid zijn natuurlijke capaciteit om vocht vast te houden heeft verloren, spreken we over een droge huid. De huid is minder elastisch of zelfs stug en beweegt niet meer goed mee met een beweging. Bij staan en lopen kan de huid bij de hiel het gewicht van het lichaam minder goed opvangen. Ook warm weer en open schoenen werken tegen. De huid verliest bij open schoenen sneller vocht en droogt eerder uit. Door deze invloeden ontstaat een versnelde opeenhoping van eelt en de hiel verkleurd (geel/wit). Als men aan deze signalen niets doet kan de huid zelfs barsten en verticale scheuren vertonen. Dit noemen we hielkloven. Hielkloven zijn zeer pijnlijk, gaan soms tot bloedens toe en kunnen infecteren.

Wie krijgt hielkloven?

Hielkloven komen bij mannen en vrouwen voor. Door onachtzaamheid, onwetendheid maar ook schaamte verwaarloost men de voeten nogal eens. Hielkloven zien er niet mooi uit en worden dan maar in sokken en schoenen verstopt. Een droge huid en verdrogende invloeden (warmte, open schoenen) versterkt eeltvorming en kan resulteren in hielkloven. Slechter worden van de vetkamerstructuur onder de voet is mede verantwoordelijk voor hielkloven. Maar ook een platte zool, staand beroep, verkeerde voetstand, ouderdom, diabetes en overgewicht hebben invloed.

Hoe ontstaan hielkloven?

Voorkomen is beter dan genezen

In deze volgorde kunt u hielkloven preventief aanpakken:

U kunt zelf eraan werken

 • Verzorg de voeten elke dag.
 • Gebruik een eeltvijl of puimsteen (onder de douche)
 • Breng vocht aan via hydraterende crèmes.
 • Neem regelmatig een voetenbad.
 • Gebruik klovenzalf bij beginnende kloven.
 • Er zijn zelfs therapiesokken met verzachtende gel

Ga naar een pedicure

 • Laat uw voeten controleren.
 • Laat overtollig eelt verwijderen.
 • Verwen uw voeten met een massage.

Laat u adviseren over de stand van uw voeten, schoenen en draag de juiste zolen

 • Draag uw voorgevormde therapiezolen in uw schoenen en slippers.
 • Ga hiervoor langs bij het Hielpijncentrum, een registerpodoloog of een podotherapeut.
 • Ga nooit zelf snijden in uw verdikte huid. De kans op infecties is groot.

Pak hielkloven aan

Aan deze vorm van hielpijn kunt u veel zelf doen zonder een voetspecialist te raadplegen. Hielkloven kunnen zeer pijnlijk zijn en gaan niet over als u het verwaarloost. Zorg daarom goed voor uw huid, vooral bij uw hielen. Hou het soepel, verwijder eelt, bezoek een pedicure en draag goede schoenen met een gevormd voetbed (therapiezolen).

Vind een praktijk

Als u niet zeker bent van uw probleem met hielkloven: kom langs bij één van onze Podozorgers! Wij zoeken uit wat er precies aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellie Sluijter. Zij is (register) podoloog en AP-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen