Wat is de ziekte van Freiberg?

De ziekte van Freiberg is een doorbloedingsstoornis in de kop van één van de middenvoetsbeentjes. In veel gevallen gaat het om het tweede middenvoetsbeentje van de tweede teen. Doordat de bloedtoevoer is aangedaan, verandert het kopje van vorm. Het wordt dan een stuk platter. Verder laat het kraakbeen van het onderliggende bot los. Hierdoor ontstaat er pijn bij het buigen van de voet tijdens lopen en wordt de voetrug dikker. Naar verloop van tijd wordt het gewricht stijver.

Bij de Ziekte van Freiberg wordt het kopje van het middenvoetsbeentje platter en laat het kraakbeen los.

De ziekte van Freiberg komt het vaakst voor bij pubers en jong volwassenen. Het komt veel vaker voor bij meisjes, dan bij jongens en ontstaat meestal na het 14e levensjaar. Ook kan het bij ouderen ontstaan door overbelasting tijdens het sporten.

Natuurlijke ontwikkeling ziekte van Freiberg

Ziekte van Freiberg
Patiënte van 9 jaar met pijnklachten, maar nog geen afwijkingen op de röntgenfoto.
Ziekte van Freiberg
Patiënte is inmiddels 10 jaar, op de röntgenfoto zijn onregelmatigheden te zien.
Ziekte van Freiberg
Patiënte toen zij 19 jaar was, de vorm van het gewricht sterk veranderd.

Patiënte van 9 jaar met pijnklachten, maar nog geen afwijkingen op de röntgenfoto. Patiënte is inmiddels 10 jaar, op de röntgenfoto zijn onregelmatigheden te zien. Patiënte toen zij 19 jaar was, de vorm van het gewricht sterk veranderd.

Oorzaken ziekte van Freiberg

Vaak is de oorzaak van het onstaan van Freiberg onbekend. Een mogelijke oorzaak is een slechte doorbloeding. Hierdoor krijgt het bot te weinig zuurstof waardoor botcellen afsterven. Verder speelt een te hoge belasting van de voet een rol.

Klachten ziekte van Freiberg

Bij zowel belasting, als in rust, geeft de ziekte van Freiberg pijn in de voorvoet. Men voelt de pijn het meest onder de voet, bij het kopje van het aangetaste middenvoetsbeentje. Verder kan er zwelling van de voet ontstaan en voelt de teen stijf. Hierdoor loopt men veelal mank en wordt geklaagd over pijn aan de voet.

Diagnose ziekte van Freiberg

Lichamelijk onderzoek

Pijn door de ziekte van Freiberg vindt plaats aan één van beide voeten en treedt ook 's nachts op. De pijnplek is duidelijk aan te wijzen.Het gewricht is stijf en gezwollen en doet pijn bij het buigen van de voet tijdens het lopen.

Röntgenfoto en echografie

Met een röntgenfoto is de ziekte van Freiberg veelal goed te herkennen. Het kopje van het middenvoetsbeentje is vaak afgeplat. Door middel van een echografie, worden beide voeten met elkaar vergeleken. Op de echo is de schade aan het kraakbeen goed te zien.

Behandelingen ziekte van Freiberg

Niet-operatief

Doordat het gewricht bij de ziekte van Freiberg is beschadigd, voelt men het meeste pijn bij beweging. De behandelingen zijn er daarom op gericht dat gewricht zo min mogelijk beweegt. Een behandeling kan onder andere bestaan uit:

Operatief

In de meeste gevallen van de ziekte van Freiberg vervormt het kopje van het betrokken middenvoetsbeentje. Dan is een operatie vaak noodzakelijk om de pijnklachten te verbeteren. De ziekte kent vijf stadia. Afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, wordt een operatietechniek uitgekozen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp