Wat is een tarsaal-tunnelsyndroom?

Het tarsaal-tunnelsyndroom lijkt op het carpaal-tunnelsyndroom, dat voorkomt in de pols. Bij het tarsale-tunnelsyndroom gaat het om de beknelling van een zenuw in de voet. Tarsaal betekent voetwortel. De voetwortel bevindt zich in de achtervoet, bij het hielbeen.

Bij het tarsaal-tunnelsyndroom wordt de nervus tibialis posterior bekneld. Dit is een zenuw die loopt aan de binnenzijde van de achtervoet, net onder de enkel, door een soort tunnel.

Op bovenstaande afbeelding ziet u een peesachtige band (rode vlek) met daarachter de tarsale tunnel. Door de tunnel lopen de 'nervus tibialis posterior' zenuw (geel), bloedvaten (rood) en drie pezen (paars). De zenuw splitst zich na de tunnel af in drie zijtakken. Bij een tarsaal-tunnelsyndroom zijn de hoofdtak of één van de zijtakken bekneld geraakt.

Oorzaken tarsaal-tunnelsyndroom

Het tarsaal-tunnelsyndroom heeft verschillende oorzaken. Doordat de zenuw dicht aan de oppervlakte ligt, is deze kwetbaar voor druk en letsels.

Klachten tarsaal-tunnelsyndroom

De patiënt vindt het vaak lastig om de klachten te omschrijven. Een belangrijke klacht bij een tarsaal-tunnelsyndroom is pijn of doofheid in de voetzool (soms alleen onder de hiel). De pijn kan branden, stekend of tintelend zijn. De locatie van de pijn is sterk afhankelijk welk deel van de zenuw bekneld is.

Diagnose tarsaal-tunnelsyndroom

Aan de hand van klachten en lichamelijk onderzoek kan er vrijwel altijd een diagnose worden gesteld. Bij veel van onze Podozorgers wordt daarnaast een echo van uw voet gemaakt. Door middel van echografie kan goed in beeld worden gebracht of de zenuw bekneld zit en wat de oorzaak hiervan is.

Behandelingen tarsaal-tunnelsyndroom

Niet-operatief

De behandeling van een tarsaal-tunnelsyndroom hangt af van de oorzaak. Bij zwelling of botuitstulping wordt er vaak gekozen voor een operatieve behandeling. Wanneer er geen zwelling in de tarsale tunnel is, kunnen de klachten zonder operatie worden behandeld. Mogelijke behandelingen zijn:

Operatief

Een operatie is zinvol wanneer er een duidelijke anatomische oorzaak voor de druk op de zenuw gevonden is, zoals een zwelling in de tarsale tunnel of een ernstige standsafwijking van de voet. Omdat er veel verschillende oorzaken zijn voor een tarsaal-tunnelsyndroom zijn er ook veel verschillende soorten operaties, specifiek gericht op een bepaalde oorzaak.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw