Wat is een te strakke buigpees van de grote teen?

Een spier verandert aan het uiteinde in een pees. De spieren die de voet doen bewegen bevinden zich voornamelijk in de kuit, veranderen rondom de enkel in pezen en lopen als pees verder door de voet. De spier die zorgt voor het buigen van de grote teen verandert aan de achterzijde van de enkel in een pees. Dit is de ‘flexor hallucis longus’, ofwel: lange buigpees van de grote teen.

Spanning rond de tarsale tunnel

Aan de binnenzijde van de enkel maakt de pees een bocht en glijdt door een nauwe tunnel: de tarsale tunnel. Bij het buigen van de teen, tijdens het lopen, glijdt de pees heen en weer door deze tunnel. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de pees niet meer zo goed door de tunnel glijdt. Zo kan extra spanning rond de tunnel verhinderen dat de teen omhoog kan bewegen.

Tijdens het lopen glijdt de pees door de tarsale tunnel.

Allerlei voetklachten

Een te strakke buigpees van de grote teen kan, naast stijfheid, ook allerlei andere voetklachten veroorzaken zoals:

Oorzaken te strakke buigpees

Er zijn veel oorzaken die een probleem met de lange buigpees van de grote teen veroorzaken waardoor voetklachten ontstaan, bijvoorbeeld:

 • Te dikke pees
 • Te nauwe tunnel
 • Anatomie die niet klopt
 • Letsel

Klachten te strakke buigpees

Door het vastlopen van de buigpees rondom de enkel kunnen er allerlei voetklachten ontstaan. Zo wordt het looppatroon verstoord door de stijve grote teen waardoor de enkel, knie en heup meer gebogen worden tijdens het lopen. Dit met als gevolg dat de bekken meer naar achteren worden gekanteld.

Diagnose te strakke buigpees

Uw specialist herkent een te strakke buigpees door middel van het lichamelijk onderzoek, echografisch onderzoek en een eventuele röntgenfoto of MRI-scan.

Behandelingen te strakke buigpees

Niet-operatief

Afhankelijk van de klachten gaat de voorkeur uit naar een niet-operatieve behandeling. Geeft dit echter onvoldoende resultaat dan kan een operatie uitkomst bieden. Uw behandeling kan bestaan uit:

Oefeningen om klachten bij een te strakke buigpees van de grote teen te verminderen

In deze video laten wij u zien hoe u klachten bij een te strakke buigpees van de grote teen (flexor hallucis longus) kan verminderen met speciale rekoefeningen om de pees weer beweeglijk te maken.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het doel van de operatie is dat de lange buigpees van de grote teen zijn normale functie (terug) krijgt, voor zover de conditie van de pees het toelaat. Hiermee wordt dus geprobeerd de normale werking van de voet te herstellen. Deze operatie gebeurt over het algemeen door middel van een kijkoperatie.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw