Wat is een pijnlijke achillespees?

De achillespees verbindt de twee kuitspieren met het hielbeen. De achillespees wordt gebruikt bij onder andere het afzetten, lopen, fietsen, springen en op de tenen staan. Door deze activiteiten komt er veel druk op de achillespees te staan. Achillespeesklachten zijn vaak heel hardnekkig en worden als erg hinderlijk ervaren in het dagelijks leven. Een pijnlijke achillespees kan betekenen dat:

 • De achillespees is zelf is ziek;
 • Het vlies om de pees is ontstoken;
 • De aanhechting van de achillespees aan het hielbeen is ontstoken.

Ontsteking van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen

Ontsteking van de achillespees

Oorzaken pijnlijke achillespees

Blessures aan een achillespees onstaan meestal door overtraining, verstappen of wandelen op een zachte ondergrond. Ook kan het zo zijn dat uw achillespees erg kort is, waardoor er extra hard aan te pees wordt getrokken. Dit zorgt ervoor dat de pees snel overbelast raakt. De volgende sporten zijn erg belastend voor de achillespees:

 • Hardlopen;
 • Atletiek;
 • Batminton;
 • Voetbal.

Klachten pijnlijke achillespees

Pees zelf is ziek

Bij een ziek geraakte pees ontstaan de klachten geleidelijk. De achillespees is dan vaak verdikt en de klachten beginnen met pijn tijdens het lopen of sporten. Na verloop van tijd zijn er ook na inspanning, bijvoorbeeld de volgende dag, nog pijnklachten.

Peesschede onsteking

Een peesschedeontsteking onstaat vaak vrij plotseling, na overtraining. Bij beweging kan de pees een knisperend gevoel geven. Meestal duren deze klachten 2-6 weken.

Onstoken aanhechting

Een onsteking bij de aanhechting van de achillespees bevindt zich precies in het midden van de hiel, waar de pees aan het hielpbeen hecht. Bij een ontsteking is deze plek pijnlijk en kan ook dik zijn. Na inspanning is de pijn erger en vaak is er sprake van ochtendstijfheid en startpijn. Ook kan de voet niet goed omhoog worden bewogen.

Diagnose van een pijnlijke achillespees

Over het algemeen geeft het verhaal van de patiënt en het lichamelijke onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten. In sommige gevallen wordt er aanvullend onderzoek gedaan in de vorm van een röntgenfoto of echografisch onderzoek.

Behandelingen pijnlijke achillespees

Niet-operatief

Het behandelen van een achillespees is niet altijd even makkelijk en het herstel duurt vaak lang. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een niet-operatieve behandeling. Hierbij kunt u denken aan:

Oefeningen om de achillespees te versterken

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de achillespees sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder u start met oefenen des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kunnen de klachten verergeren.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Alleen een klein deel van de patiënten moet geopereerd worden aan een pijnlijke achillespees. Welke operatie nodig is, hangt af van wat er precies aan de hand is en hoe ernstig de aandoening is.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw