Wat is de ziekte van Ledderhose?

Door de ziekte van Ledderhose ontstaan er harde knobbels onder de voet. In het Latijn is de naam voor deze aandoening: plantaire fibromatose. Dit omdat de knobbels ontstaan door een woekering van het bindweefsel in de plantaire fascie (peesplaat onder de voet). Deze peesplaat loopt van de bal van de voet tot aan het hielbeen.

1 = hielbeen 2 = knobbel door Ledderhose 3 = peesplaat

Over het algemeen groeien de knobbels langzaam en worden ze niet groter dan ongeveer 2 cm doorsnede. De knobbels zijn hard en meestal rond of plat van vorm. Het meeste komen de knobbels voor aan de binnenzijde van de voetboog.

Aan de binnen van de voetboog zijn de knobbels duidelijk zichtbaar.

Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Niet altijd zijn de knobbels onder de voet duidelijk zichtbaar. Veel mensen met de ziekte van Ledderhose merken dit niet en zullen daarom nooit naar de dokter gaan. Het is daarom moeilijk te achterhalen hoe vaak de aandoening voorkomt.

Oorzaken knobbels onder de voet

De aanleg om de ziekte van Ledderhose te krijgen is erfelijk bepaald. Deze ziekte kan op iedere leeftijd ontstaan, maar is zeldzaam onder kinderen. Het komt veel minder vaak voor bij vrouwen dan bij mannen en in een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan. De volgende omstandigheden geven een verhoogde kans op de ziekte van Ledderhose:

 • Langdurige alcoholconsumptie;
 • Chronische leverziekten;
 • Epilepsie;
 • Herhaalde schade van de peesplaat;

Klachten knobbels onder de voet

Klachten bij de ziekte van Ledderhose verschillen per persoon. Sommige mensen hebben veel last van de knobbels onder de voet terwijl anderen ze bijna niet voelen. De knobbels zijn hard en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze kunnen pijn of een branderig gevoel geven bij staan en lopen en het kan lastig zijn om een passende schoen te vinden.

Diagnose knobbels onder de voet

De specialist kan een diagnose stellen op basis van lichamelijk en echo onderzoek. De zwellingen onder de voet zijn in veel gevallen voelbaar, al betekent een knobbel onder de voet niet direct dat u de ziekte van Ledderhose heeft. Ongeveer 20% van de mensen die, met een zwelling onder de voet, naar de dokter gaan hebben de ziekte van Ledderhose. Met een echo kunnen knobbels worden gezien die met de hand niet voelbaar zijn.

Behandelingen knobbels onder de voet

Niet-operatief

De niet-operatieve behandelingen voor de ziekte van Ledderhose zijn er op gericht om pijn te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schoenaanpassing of een steunzool die de druk op de knobbels onder de voet kan verminderen. Lees meer over de niet-operatieve behandelingen op:

Operatief

De meeste patiënten leren te leven met de ziekte van Ledderhose en laten zich niet opereren. Indien de klachten te hevig zijn en de behandeling zonder operatie niet of onvoldoende werkt, is een operatie mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw