Wat is een holvoet?

Een holvoet is een voet met een abnormaal hoge wreef. Het tegenovergestelde van een platvoet. De tenen zijn geneigd om in een klauwstand de gaan staan en het peesblad in de voetzool is gespannen. Een holvoet hoeft niet abnormaal te zijn. Zolang het niet te erg wordt, kan het gewoon een variant zijn van de normale voet.

De enkel staat bij een holvoet wat naar buiten en de hiel wijst naar binnen, waardoor de voorvoet meer op de buitenrand steunt.

Voorbeeld van een holvoet

Oorzaken hoge wreef

De meeste holvoeten (60%) worden veroorzaakt door een aandoening aan de zenuwen die de voetspieren aansturen. Door deze aandoening raken de spieren uit balans, waardoor de voet in langzaam in een andere vorm wordt getrokken.

In sommige families komen holvoeten vaker voor. Dit kan komen door een erfelijke neurologische aandoening. De meest voorkomende erfelijke oorzaak in Nederland, voor een holvoet, is erfelijke sensomotorische neuropathie. Een afwijking waarbij de spieren steeds zwakker worden.

Klachten hoge wreef

Veel mensen met een holvoet hebben geen klachten. Sommigen ervaren echter kleine problemen, zoals het lastig kunnen vinden van een passende schoen. Bij een ernstige holvoet kunnen de klachten veel erger zijn, waardoor u uw dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren.

Diagnose hoge wreef

Over het algemeen geeft lichamelijk en radiologisch onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van een hoge wreef. In sommige gevallen is echter een neurologisch onderzoek met zenuwgeleidingstesten (EMG) nodig om de oorzaak vast te stellen.

Behandelingen hoge wreef

Niet-operatief

Een niet-operatieve behandeling is er op gericht om de klachten te verminderen. Een dergelijke behandeling kan bestaan uit:

Operatief

Als ondanks alle maatregelen er toch teveel voetklachten blijven bestaan, kan een operatie uitkomst bieden. Voordat uw specialist besluit uw holvoet te opereren, wordt uw voet goed onderzocht. Er wordt gekeken naar de stand van de voet, of de voet flexibel of stijf is en hoe sterk de spieren in de voet zijn.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw