Wat is een holvoet?

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet; het is een voet met een abnormaal hoge wreef. De tenen zijn geneigd om in een klauwstand te gaan staan en het peesblad in de voetzool is gespannen. Een holvoet hoeft niet abnormaal te zijn. Zolang het niet te erg wordt, kan het gewoon een variant zijn van de normale voet.

Bij een holvoet staat de enkel wat naar buiten en wijst de hiel naar binnen, waardoor de voorvoet meer op de buitenrand steunt.

Voorbeeld van een holvoet

Oorzaken hoge wreef

De meeste holvoeten (60%) worden veroorzaakt door een aandoening aan de zenuwen die de voetspieren aansturen. Door deze aandoening raken de spieren uit balans, waardoor de voet langzaam in een andere vorm wordt getrokken.

In sommige families komen holvoeten vaker voor. Dit kan komen door een erfelijke neurologische aandoening. De meest voorkomende erfelijke oorzaak in Nederland voor een holvoet is erfelijke sensomotorische neuropathie. Een afwijking waarbij de spieren steeds zwakker worden.

Klachten hoge wreef

Veel mensen met een holvoet hebben geen klachten. Sommigen ervaren echter kleine problemen, zoals het lastig kunnen vinden van een passende schoen. Bij een ernstige holvoet kunnen de klachten veel erger zijn, waardoor dagelijkse activiteiten niet meer kunnen worden uitgevoerd.

Diagnose hoge wreef

Over het algemeen geeft lichamelijk en radiologisch onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van een hoge wreef. In sommige gevallen is echter een neurologisch onderzoek, zoals zenuwgeleidingstesten (EMG), nodig om de oorzaak vast te stellen.

Behandelingen hoge wreef

Niet-operatief

Een niet-operatieve behandeling is er op gericht om de klachten te verminderen. Een dergelijke behandeling kan bestaan uit:

Operatief

Als ondanks alle maatregelen toch te veel voetklachten blijven bestaan, kan een operatie uitkomst bieden. Voordat uw specialist besluit uw holvoet te opereren, wordt uw voet goed onderzocht. Er wordt gekeken naar de stand van de voet, of de voet flexibel of stijf is en hoe sterk de spieren in de voet zijn.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken is er altijd een Podozorgpraktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp