Wat is een scheur in de peroneuspees?

De peroneuspezen zijn twee belangrijke pezen die aan de buitenzijde van de enkel lopen. De peroneuspezen zijn pezen van de kuitbeenspieren genaamd de peroneus brevis pees (korte kuitbeenspier) en peroneus longus pees (lange kuitbeenspier).

Van deze twee pezen scheurt de korte kuitbeenspier het vaakst. Door middel van deze spier kunt u het buitenste deel van uw voet verder naar buiten draaien. Deze pees kan in de lengte splijten wat chronische klachten aan de buitenzijde van de enkel kan geven.

Peroneuspees

Oorzaken gescheurde peroneuspees

Een gescheurde peroneuspees kan zowel acuut als gelijkdelijk ontstaan. Een mogelijke oorzaak voor een lengtescheur in de peroneuspees is een enkelverstuiking. Bij een enkelverstuiking drukt het kuitbeen hard tegen de peroneuspees, waardoor de pees kan afplatten of scheuren.

Ook kan een scheur in de peroneuspees ontstaan door overbelasting, door bijvoorbeeld een holvoet. Bij een holvot kan die hiel naar buiten gekanteld staan, met als gevolg dat de pees overbelast kan raken. Daarnaast hebben mensen met diabetes mellitus en reumatoïde artritis en mensen die prednison gebruiken meer aanlag voor het scheuren van een peroneuspees.

Klachten gescheurde peroneuspees

Patiënten met een gescheurde peroneus hebben vaak pijn achter of onder het kuitbeen. Daarbij heeft men vaak last van een instabiele enkel. Deze combinatie is kenmerkend voor een gescheurde peroneuspees. Patiënten met enkelinstabiliteit, zonder gescheurde peroneuspees, ervaren vaak geen pijn of alleen aan de voorzijde van het kuitbeen.

Diagnose gescheurde peroneuspees

Uw specialist herkent een gescheurde peroneuspees door middel van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Een aanvullend onderzoek kan bestaan uit een echografisch onderzoek of een scan. Ondanks het aanvullend onderzoek is het soms lastig om de scheur op beeld te zien.

Behandelingen gescheurde peroneuspees

Niet-operatief

Bij chronische pijn aan de buitenzijde van de enkel, door een gescheurde peroneuspees, zijn er verschillende niet-operatieve behandelmogelijkheden:

Operatief

Bij de operatieve behandeling van een gescheurde peroneuspees wordt het gescheurde deel van de peroneuspees schoongemaakt en weer aan elkaar gehecht. Indien er ook sprake is van instabiele enkelbanden, worden die in dezelfde operatie stabieler gemaakt.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last