Wat zijn dikke voeten en enkels?

Dikke voeten en enkels komen veel voor. Zij ontstaan in de meeste gevallen na lang staan of lopen en zijn vaak onschuldig. De voeten en enkels houden vocht vast, dit wordt ook wel oedeem genoemd. Het komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan mannen en bij warm weer. Door de zwelling zijn de contouren van de enkel minder zichtbaar en bij dikke voeten staat de voetrug bol. Dikke voeten en enkels kunnen zowel aan één of beide zijden voorkomen.

Bij het aanblijven van zwelling of in combinatie met andere klachten, kan het wijzen op een serieus gezondheidsprobleem.

Hoe onderscheid je een onschuldige zwelling van een ernstige aandoening?

Als u naast dikke voeten en enkels ook last heeft van ademhalingsproblemen, kortademigheid, duizeligheid, verwardheid, pijn op de borst of flauwvallen moet u direct een arts waarschuwen. Ook als er, nadat u meerdere uren heeft gezeten, nog steeds zwelling in één been bestaat is medische hulp nodig. Dit kan namelijk wijzen op een diep veneuze trombose.

Oorzaken dikke voeten en enkels

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw voeten en enkels extra vocht vasthouden. Warm weer is een van deze oorzaken. Onze aderen worden door warmte wat wijder, waardoor het lichaam gemakkelijker zijn warmte kwijt kan. Door deze verwijding wordt het bloed echter ook minder goed teruggepompt naar het hart. Door de zwaartekracht stroomt er vocht uit de aderen in het omliggende weefsel van de onderbenen. Ook ontstaan dikke voeten en enkels sneller bij een te zoutrijk dieet en te weinig lichaamsbeweging. Daarnaast komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

In sommige gevallen kan een aandoening de oorzaak van dikke voeten en enkels zijn. Dit kan een systematisch probleem zijn zoals een hartafwijking, maar ook een lokale aandoening in het been of de voet.

Klachten dikke voeten en enkels

Klachten die voorkomen bij dikke voeten en enkels zijn dat het een zwaar gevoel kan geven. Schoenen kunnen knellen of passen soms helemaal niet meer. Ook kan het zijn dat lopen en staan pijnlijk is, u kunt de voet minder belasten. Daarnaast kan er ook nachtpijn ontstaan en pijn bij het starten van bewegen.

Diagnose dikke voeten en enkels

Uw specialist zal uitvoerig naar uw klachten vragen. Het moment dat de zwelling is ontstaan, hoelang de zwelling al bestaat en welke klachten u hiervan ondervindt. Daarnaast wordt er lichamelijk onderzoek uitgevoerd, waardoor duidelijk wordt of er sprake is van een gezwollen gewricht of een zwelling van de huid. Door met de vinger druk uit te oefenen op de huid, beoordeelt uw specialist wat voor soort oedeem u heeft.

Behandelingen dikke voeten en enkels

Zwelling die ontstaat door weefselvocht verdwijnt vaak vanzelf en daarom is niet altijd een behandeling nodig. Bovendien is voorkomen altijd beter dan genezen. Dit kunt u doen om dikke voeten en enkels te verminderen of voorkomen:

  • Gewicht verliezen bij overgewicht
  • Voldoende bewegen
  • Niet te lang blijven zitten of staan
  • Zoutarme(re) voeding
  • Steunkousen dragen tijdens staand werk of gedurende de zwangerschap

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman