Wat zijn dikke voeten en enkels?

Dikke voeten en enkels komen veel voor. Zij ontstaan in de meeste gevallen na lang staan of lopen en zijn vaak onschuldig. De voeten en enkels houden vocht vast, dit wordt ook wel oedeem genoemd. Het komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan mannen en bij warm weer. Door de zwelling zijn de contouren van de enkel minder zichtbaar en bij dikke voeten staat de voetrug bol. Dikke voeten en enkels kunnen zowel aan één of twee zijdes voorkomen.

Bij het aanblijven van zwelling of in combinatie met andere klachten, kan het wijzen op een serieus gezondheidsprobleem.

Hoe onderscheid je een onschuldige zwelling van een ernstige aandoening?

Als u naast dikke voeten en enkels ook last heeft van ademhalingsproblemen, kortademigheid, duidzeligheid, verwardheid, pijn op de borst of flauwvallen moet u direct een arts waarschuwen. Ook als er, nadat u meerdere uren heeft gezeten, nog steeds zwelling in één been bestaat is medische hulp nodig. Dit kan namelijk wijzen op een diep veneuze trombose.

Oorzaken dikke voeten en enkels

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw voeten en enkels extra vocht vasthouden. Warm weer is een van deze oorzaken. Onze aderen worden door warmte wat wijder, waardoor het lichaam gemakkelijker zijn warmte kwijt kan. Door deze verwijzing wordt het bloed echter ook minder goed teruggepompt naar het hart. Door de zwaartekracht stroomt er vocht uit de aderen in het omliggende weefsel van de onderbenen. Ook onstaan dikke voeten en enkels sneller bij een te zoutrijk dieet en te weinig lichaamsbeweging. Daarnaast komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

In sommige gevallen kan een aandoening de oorzaak van dikke voeten en enkels zijn. Dit kan een systematisch probleem zijn zoals een hartafwijking, maar ook een lokale aandoening in het been of de voet.

Klachten dikke voeten en enkels

Klachten die voorkomen bij dikke voeten en enkels zijn dat het een zwaar gevoel kan geven. Schoenen kunnen knellen of passen soms helemaal niet meer. Ook kan het zijn dat lopen en staan pijnlijk is, u knut de voet minder belasten. Daarnaast kan er ook nachtpijn ontstaan en pijn bij het starten van bewegen.

Diagnose dikke voeten en enkels

Uw specialist zal uitvoerig naar uw klachten vragen. Het moment dat de zwelling is ontstaan, hoe lang de zwelling al bestaat en welke klachten u hiervan ondervindt. Daarnaast wordt er lichamelijk onderzoek uitgevoerd, waardoor duidelijk wordt of er sprake is van een gezwollen gewricht of een zwelling van de huid. Door met de vinger druk uit te oefenen op de huid, beoordeelt uw specialist wat voor soort oedeem u heeft.

Behandelingen dikke voeten en enkels

Zwelling die ontstaat door weefselvocht verdwijnt vaak vanzelf en daarom is niet altijd een behandeling nodig. Daarbij is voorkomen altijd beter dan genezen. Dit kunt u doen om dikke voeten en enkels te verminderen of voorkomen:

 • Gewicht verliezen bij overgewicht
 • Voldoende bewegen
 • Niet te lang blijven zitten of staan
 • Zoutarme(re) voeding
 • Steunkousen dragen tijdens staand werk of gedurende de zwangerschap

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw