Wat is een tenenloper?

Sommige kinderen lopen voortduren op hun tenen. Zij staan niet of nauwelijks op hun hielen. Deze kinderen noemen we tenenlopers.

Met een normaal looppatroon landt de voet op de buitenzijde van de hiel. Het lichaamsgewicht verplaatst zich vervolgens naar de voorvoet en de hiel komt pas van de grond als het lichaam zich naar voren verplaatst.

Als kinderen beginnen te lopen, lopen zij vaak een periode op hun tenen. Vanaf ongeveer 2 jaar lopen de meeste kinderen echter weer op hun hielen. Loopt uw kind ouder dan 2 jaar nog steeds op de tenen, dan is het verstandig om een specialist te raadplegen.

Oorzaken afwijkend looppatroon bij kinderen

Een duidelijk oorzaak voor tenenlopen is meestal niet te vinden. Dit heet habituele tenengang (tenenlopen uit gewoonte) of ook wel idiopathische tenengang (zonder bekende oorzaak). Mogelijke oorzaken van tenenlopen zijn:

 • Tenenlopen zonder oorzaak
 • Afwijking in spieren of botten
 • Neurologisch oorzaak

Klachten afwijkend looppatroon bij kinderen

Vaak merken jonge kinderen zelf niet dat zij op hun tenen lopen, maar zijn het de ouders die het opmerken. De kinderen kunnen door het tenenlopen wat sneller vallen doordat een klein deel van de voet de grond raakt hebben ze minder balans.

Zodra kinderen ouder en zwaarder worden kunnen zij last van hun voorvoet krijgen. Dit komt doordat de voorvoet al het gewicht alleen moet dragen. Door de extra belasting kan de voorvoet breden worden terwijl de hiel juist smal blijft. Als gevolg hiervan kan het lastig zijn om een passende schoen te vinden.

Diagnose afwijkend looppatroon bij kinderen

Vaak valt het de ouders zelf al op dat het kind op de tenen loopt. De specialist zal verder uitzoeken waardoor uw kind op de tenen loopt. Dit wordt gedaan door het looppatroon van het kind te bestuderen. Daarnaast worden de rug, heup en knieën onderzocht, wordt er gekeken of er beenlengteverschil is en de spierontwikkeling normaal is. Aanvullend onderzoek kan worden gedaan in de vorm van een röntgenfoto en een gangbeeldanalyse.

Behandelingen afwijkend looppatroon bij kinderen

Niet-operatief

Bij tenenlopen hangt de behandeling af van de leeftijd van het kind, de oorzaak van het tenenlopen en hoe erg het kind op tenen loopt. Niet-operatieve behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

Operatief

Als een behandeling zonder operatie niet helpt kan gekozen worden voor een operatieve behandelmogelijkheid. Bij tenenlopen behoren achillespeesverlenging en kuitspierverlenging tot de operatieve mogelijkheden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen de klachten van uw kind verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw