Zorgverzekeringen en podologie

Bij mij in de praktijk krijg ik vaak de vraag of een podologisch onderzoek of steunzool wordt vergoed door de zorgverzekering. Ook is er soms onduidelijkheid over het eigen risico. Hoe zit het nou precies met al die zorgverzekeringen?

Basiszorgverzekering

In Nederland zijn we verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. De basiszorgverzekering is de verzekering die de regering heeft samengesteld. Het is een verplichte verzekering en het dekt zoals de naam al zegt de kosten van de medische hulp waar iedereen recht op heeft.

Deze basiszorgverzekering is er in meerdere smaken.

1. Restitutiepolis

U heeft met een restitutiepolis de vrije keuze bij welke zorgverlener u zorg afneemt. De rekening zal echter niet rechtstreeks naar de verzekeraar worden gestuurd. U dient deze rekening eerst zelf voor te schieten en later te declareren bij uw verzekeraar.

2. Naturapolis

Dit is een polis waarbij u zorg kunt krijgen bij zorgverleners waar uw verzekeraar een contract mee heeft. De rekening voor deze zorg wordt rechtstreeks naar uw verzekeraar gestuurd, zodat u geen gedoe heeft met facturen en declaraties.

3. Budgetpolis

Een aantal grote zorgverzekeraars biedt een selectiefpolis, ook wel budgetpolis genoemd, aan deze polis is de premie over het algemeen het laagst, maar is het aantal zorgverleners voor planbare zorg beperkter. Soms gaat het om een beperkt aantal behandelingen bij een beperkt aantal ziekenhuizen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je in het geval van planbare zorg bijbetalen. Het percentage is in veel gevallen veel hoger dan bij een naturapolis. Soms ligt dit op 50 procent. Kijk dus goed altijd goed naar de gecontracteerd zorgverleners en naar de voorwaarden.

Eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. De overheid stelt de hoogte hiervan vast. U kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico.

Verplicht eigen risico 2018

Het verplicht eigen risico voor 2018 is € 385. Dit betekent dat u de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen, zelf moet betalen.

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars weten dat podologie werkt daarom wordt podologie vergoed uit de aanvullende verzekering, maar wat is nou een aanvullende verzekering?

In Nederland is alleen de basisverzekering wettelijk verplicht. Maar de basisverzekering vergoedt niet alle kosten voor podologie. Om je extra te verzekeren, kun je naast de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Meestal kun je bij een verzekeraar uit verschillende aanvullende zorgverzekeringen kiezen, afhankelijk van je zorgbehoefte.

Check uw zorgverzekering

Om te kijken hoeveel podologie wordt vergoed in uw aanvullend pakket, kunt gebruik maken van onze zorgverzekeringschecker. Vaak dienen wij uw zorgnota in en wordt alles vergoed of u moet een klein gedeelte zelf betalen. Kijk goed naar uw zorgverzekeringspakket, dat scheelt u in de portemonnee!

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw