Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bart

“Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

Metatarsalgie, wat is dat eigenlijk?

Pijn onder de voorvoet

Ik krijg in mijn praktijk regelmatig mensen met voorvoetklachten die te horen hebben gekregen dat ze metatarsalgie hebben. Maar wat is dat dan precies?

In principe is deze term ooit in het leven geroepen om pijnklachten onder de voor- en middenvoet te benoemen in het algemeen. Een belangrijke rol in dit geheel spelen de kopjes aan de uiteinden van de middenvoetsbeentjes. Het gedeelte van de voet waar deze kopjes zitten heet de bal van de voet en bevind zich net achter de tenen.

Het woord ‘metatarsalgie’ is een samenvoeging van de Latijnse woorden 'metatarsus' (middenvoet) en 'algie' (pijn). Maar in de loop der jaren is deze term onterecht steeds meer een diagnose geworden. De reden dat dit ontstond had vooral te maken met de moeilijkheid die het met zich meebracht om de vele verschillende ziekteverschijnselen goed te kunnen onderscheiden.

Pijn onder de voorvoet

Gedetailleerde en gerichte diagnose

Natuurlijk is er gelukkig veel veranderd in de afgelopen decennia en zijn we gelukkig nu veel beter in staat om steeds meer een gedetailleerde en gerichte diagnose te stellen. Onder andere is dit bereikt door meer onderzoek en het steeds hogere opleidingsniveau van podologen en podotherapeuten. Ook de komst van echografie in de praktijk heeft een zeer grote bijdrage geleverd in dit proces. Hierdoor kan er een veel gerichtere therapie worden ingezet en wordt de term metatarsalgie in de podologie al lang niet meer gebruikt als diagnose.

Welke vormen van pijn onder de voorvoet zijn er?

De bekendste zijn:

  • Capsulitis (ontsteking van het gewrichtskapsel);
  • Scheuring van het gewrichtskapsel
  • Synovitis/ Artritis (ontsteking van het gewrichtsslijmvlies meestal het gevolg van systemische auto-immuun afwijkingen bijv. reuma)
  • Artrose (schade aan het gewrichtskraakbeen)
  • Ziekte van Freiberg (aandoening aan het kopje van een middenvoetsbeen)
  • Tenosynovitis (peesschede ontsteking)
  • Mortonse neuralgie (zenuwbeknelling in de voorvoet)
  • Stressfracturen (vermoeidheidsbreuk)
  • Vetkamer schade/ insufficiëntie (schade aan het zachte matrasje onder de voorvoet)
  • Bursitis (ontsteking van een slijmbeurs)

Oorzaak van pijn onder de voorvoet

Veel van de bovengenoemde aandoeningen berusten meestal op een overbelasting en zijn vaak te wijten aan een onderliggende oorzaak. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld een verkeerde stand van de voet. Maar ook een verkorte kuitspier kan tot de oorzaak(en) behoren. De druk onder de voorvoet wordt hierdoor vele malen groter tijdens het lopen. Een ander voorbeeld is een te korte grote teen, waardoor de druk onder het kopje van het tweede middenvoetsbeentje aanzienlijk hoger wordt. Ook het doorzakken van de voorvoet is één van de oorzaken die een metatarsalgie kan veroorzaken. Natuurlijk kan de reden ook worden gezocht in het gedrag van iemand, bijvoorbeeld ongetraind een buitensporige wandeling maken of gebruik maken van verkeerd of slecht schoeisel.

Behandeling van pijn onder de voorvoet

De behandeling is in eerste instantie gericht op een niet operatieve aanpak. De podoloog zal een uitgebreid onderzoek doen, eventueel aangevuld met een echografie van de voorvoet. Als de diagnose is gesteld zal hij op zoek gaan naar de oorzaak. In veel gevallen zal door middel van een zooltherapie de oorzaak worden aangepakt waardoor een aandoening kan genezen. Ook kan door het plaatsen van slimme elementen in een therapiezool een pijnplek drukvrij gelegd worden. Buiten therapiezolen beschikt de podoloog ook over andere instrumenten zoals bijvoorbeeld taping of orthesiologie, maar ook therapiesokken of een schoenaanpassing kan tot de mogelijkheden behoren. Natuurlijk zijn er ook aandoeningen die niet kunnen genezen zoals bijvoorbeeld artrose. Dan is de therapie erop gericht de pijn zoveel mogelijk te beperken. Lukt het niet dan kan een operatieve aanpak een mogelijkheid zijn. Maar in de meeste gevallen kunt u met podotherapie, eventueel gecombineerd met een andere discipline zoals fysiotherapie, weer pijnvrij of met minder pijn door het leven. Uiteraard is de mate hierin afhankelijk van veel verschillende factoren.

Vind een praktijk

Heeft u ook voorvoetklachten? Loop er niet mee door en maak een afspraak bij één van onze Podozorgers, dan weet u zeker dat u goed zit! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.