Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bart

“Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

“Het lijkt net alsof mijn sok dubbel zit!”

Dit is een symptoom van vetkamerschade

Regelmatig komen er mensen in de praktijk die klachten aan de hielen of voorvoeten hebben. De klachten aan de voorvoeten beginnen vaak met een vermoeid gevoel en brandende voorvoeten. Uitspraken zoals; het lijkt wel of ik op mijn botjes loop. Soms klagen ze over hun sokken; het lijkt wel of mijn sok dubbel zit! Of… ik kom net van de dokter en ik heb hielpijn en nu zegt de dokter dat ik hielspoor heb!

Na nauwkeurig onderzoek (bijvoorbeeld palpatie en echografie) kom je er al snel achter dat er helemaal geen sprake is van hielspoor en dat er helemaal geen sok dubbel zit. Hier is sprake van vetkamerschade!

Vetkamerschade

Wat is vetkamerschade?

Verlies van elasticiteit, kwaliteit en/ of dikte van het vetkamersysteem subcalcaneaal en / of subcapitaal. Er zijn 4 stadia te onderscheiden:

 • Stadium 1: De dikte van de vetkamersysteem is afgenomen, tot 50%.
 • Stadium 2: Vetkamers raken lek en er is sprake van communicatie tussen de vetkamers.
 • Stadium 3: Vetkamers sterven af. Dit stadium heet vetkamernecrose.
 • Stadium 4: Vetkamers zijn zover kapot dat de botjes direct onder de huid komen te liggen.

Oorzaken van vetkamerschade

De precieze oorzaak van vetkamerinsufficëntie is nog grotendeels onbekend. Het is een proces waarbij o.a. biomechanische- en omgeving factoren een rol spelen. Veroudering en/ of overbelasting spelen hierbij een belangrijke rol. Ook mensen met overgewicht, een lopend of staan beroep, verkorte kuitspieren of een korte achillespees hebben eerder last van beschadigde vetkamers.

Vetkamers kunnen ook beschadigd raken door aantasting van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld na chemotherapie. Vetkamerinsufficiëntie kan ook relatie hebben met systeemziektes als reumatoïde artritis en diabetes mellitus.

Opvallend is wel dat vetkamerschade niet voorkomt in landen waar men meestal op blote voeten loopt. Wij daarentegen lopen al jaren op schoenen met kunststof zolen. Vooral de jeugd loopt op sportschoenen met hele dikke verende zolen. Het lijkt of dit “ verwennen” een negatieve invloed heeft. Het lichaam wordt niet meer geprikkeld om het systeem te onderhouden.

Hoe herkent de specialist vetkamerschade?

De uiteindelijke diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en op basis van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Echografisch onderzoek kan meer inzicht geven. Hierbij kan de dikte en de kwaliteit van het capiton inzichtelijk gemaakt worden.

Behandelmogelijkheden van vetkamerschade

Helaas kan een beschadigd vetkamersysteem niet geopereerd worden. Het kan zich niet meer herstellen tot wat het was. Een conservatieve behandeling helpt bij de meeste patiënten wel.

Niet-operatieve behandelmogelijkheden zijn onder andere:

 • Blootsvoets lopen
 • Gebruik van voetenroller
 • Schoenaanpassingen
 • Schoenadvies
 • Drukverdelende therapiezolen
 • Therapiesokken
 • Pijnstillers (NSAID's)

Vind een praktijk

Heeft u vaak het gevoel alsof uw sok dubbel zit? Misschien heeft u vetkamerschade! Onze podologen helpen u graag om deze voetklacht te verhelpen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt:

Vind een praktijk

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.