Problemen met knellende schoenen

Onlangs verscheen in mijn praktijk een mevrouw die problemen had met knellende schoenen, en daarom veel last had van pijnlijke tenen. Toen ze haar schoenen had uit getrokken, zijn haar voeten (en ook de schoenen) goed bekeken. Het was niet moeilijk om het probleem vast te stellen; mevrouw had hamertenen.

Welke klachten geven hamertenen?

De stand van de tenen was de reden van de knellende schoenen. Door de kromme stand drukken de tenen tegen de neus van de schoen. Dat is pijnlijk en er kan eelt ontstaan. Soms ontstaat er een likdoorn, Clavus genoemd, een naar binnen groeiende eeltpunt. Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen. Het gewricht hiertussen kan ook gaan ontsteken door de wrijving. Hamertenen ontstaan door een verstoord evenwicht van de voetspieren. Normaal is er een mooi evenwicht tussen de spieren die de tenen laten strekken. Als er door ouderdom, slagaderverkalking, suikerziekte, reuma of door een teen- of beenbreuk uitval van de kleine voetspiertjes ontstaat, zullen de pezen die de tenen buigen korter worden waardoor de tenen krom gaan staan.

Hamertenen

Wat kan de podoloog doen tegen hamertenen?

Om het probleem op te lossen had mevrouw de schoenen al op laten rekken bij de schoenmaker maar nog steeds knelden de tenen behoorlijk in de schoenen. Schoenen hebben echter een versteviging in de neuspartij om de schoen in model te houden. Deze laat zich helaas moeilijk oprekken. Nu bij de podoloog was haar vraag wat hier verder nog aan te doen was. Allereerst is bekeken of mevrouw de juiste schoenen had, en of er sprake was van soepele (corrigeerbare) tenen, of dat deze stug waren en daardoor niet corrigeerbaar.

De juiste pasvorm

Schoenen moeten de juiste pasvorm hebben. Dat wil zeggen met een juiste hoogte bij de tenen (eventueel zacht materiaal) en het goed omsluiten van de achtervoet door veter of klittenbandsluiting, i.v.m. het naar voren schuiven. Dit mag natuurlijk niet gebeuren. De tenen zullen dan contact maken met de neuspartij, met alle gevolgen van dien.

Toen de losse inlegzool uit de schoen was gehaald was er duidelijk een afdruk van de toppen van de tenen zichtbaar op de zool. Maar ook onder de bal van de voet was veel druk. In de schoen was ter hoogte van de tenen aan de bovenzijde in de schoen duidelijk een afdruk voelbaar. Een makkelijke manier om de tenen de ruimte te geven in de schoen is de duidelijke afdruk van de toppen van de tenen van het inlegzooltje af te knippen. Zo ontstaat er ruimte. Dit voelde voor mevrouw al beter.

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden die een podoloog kan verzorgen. Denk hierbij aan therapiezolen en orthesen.

Stugge of soepele tenen

Soepele tenen

Tijdens het onderzoek is bekeken of er sprake was van een stugge of soepele teen. Als er sprake is van een soepele teen is het mogelijk om door middel van een therapiezool de tenen te stimuleren zich te strekken. Tenen komen hierdoor dus weer recht te staan. Doordat de tenen gaan strekken is het mogelijk dat hierdoor de voet iets langer wordt. Nu is de schoenlengte van belang! Ook een orthese kan een oplossing zijn. Een orthese wordt gemaakt van siliconen en dient ervoor te zorgen dat de tenen worden beschermd en als deze nog soepel zijn kan de orthese zelfs de stand van de tenen nog wat corrigeren.

Door onder de middenvoet tegen de kopjes van de middenvoetsbeentjes te drukken is het mogelijk om te zien of de tenen stug of soepel zijn. Reageren ze? Dan zijn ze soepel en corrigeerbaar.

Stugge tenen

Als de tenen stug zijn, dus niet corrigeerbaar kan een therapiezool ervoor zorgen dat u ondanks uw kromme tenen, prettiger loopt. De therapiezool zorgt voor meer ondersteuning van de voet net achter de kopjes, en er zal ruimte gemaakt worden onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Hierdoor komt er minder druk op deze kopjes en neemt de pijn af. Ook het afwikkelen van de voet (het buigen bij het lopen) gaat beter met de druk ontlastende therapiezolen.

Mevrouw was blij met de geboden oplossing. Na 6 weken is zij terug geweest voor controle en draagt nu met veel plezier haar schoenen!

Vind een praktijk

Heeft u last van pijnlijke tenen? Onze podologen helpen u graag om deze voetklachten te verhelpen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt:

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Wietze de Jong. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen