Platvoeten bij kinderen met Downsyndroom

Platvoeten zijn bij jonge kinderen normaal, voornamelijk in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. In de leeftijd van 4 tot 8 jaar verandert de vorm van de voet door groei en het sterker worden van de spieren in het onderbeen en de voet.

Kinderen met Downsyndroom hebben, mede door een te lage spierspanning (ook wel hypotonie genoemd), vaker platvoeten in ernstige vorm. Hierdoor hebben zij een verhoogd risico op een blijvende afwijking van de voet in de puberteit, door een toenemend lichaamsgewicht.

Platvoeten bij kinderen

Platvoeten bij kinderen

Wat zijn platvoeten?

Platvoeten (pedes planovalgi) zijn voeten waarbij er een afwijkende stand van de achtervoet (hielbeen) en het voetgewelf bestaat. De voetzool rust volledig op de grond. De voet is ingezakt, de enkel staat wat naar binnen en de hiel wijst naar buiten.

Bij platvoeten wordt onderscheid gemaakt tussen een soepele en een stugge platvoet. We spreken van een soepele platvoet wanneer de voetboog zichtbaar wordt, als het kind op de tenen gaat staan. Bij een stugge platvoet herstelt de voetboog niet. Dit is vaak een aangeboren vergroeiing.

Soepele en een stugge platvoetSoepele en een stugge platvoet

Links: soepele platvoet, rechts: stugge platvoet

Gevolgen van platvoeten

De platvoet heeft, tijdens het lopen, nadelige gevolgen op de oppervlakkige kuitspier (musculus gastrocnemius). Deze spier heeft een belangrijke functie, namelijk de knie stabiliseren in gestrekte stand bij de hiellanding en de voorstuwing naar de afzet.

De voet werkt dan als een hefboom waardoor de kracht van de kuitspier overgebracht wordt op de voorvoet Als de afzetkracht van de kuitspier te klein is, zal het kind met gebogen knieën gaan lopen.

Dit is een looppatroon met een hoog energieverbruik en een verhoogde belasting van gewrichten. Door instabiliteit lopen kinderen met Downsyndroom op een latere leeftijd en hebben vaak ruimte tussen de grote teen en de tweede teen en hebben last van eeltvorming aan de binnenzijde van de grote teen.

Klachten bij platvoeten

Klachten die ontstaan door platvoeten bij kinderen met Downsyndroom zijn:

  • Niet graag willen lopen
  • Pijn in de voet, kuit en knieën
  • Spierkramp

Vaak geven kinderen met Downsyndroom geen pijn aan bij de behandelaar. Daarom wordt tijdens het functie onderzoek extra gelet op de non verbale reactie.

Behandeling van platvoeten

Steunzolen en schoenadvies

De behandeling van platvoeten bij kinderen met Downsyndroom bestaat uit het corrigeren van de voetstand. Dit wordt bereikt door middel van speciaal aangemeten kinderkuipzolen met een goede ondersteuning en het dragen van kinderschoenen met een stevige stabiele hielkom, die aan de achterzijde van de schoen niet in te drukken is.

Steunzool als behandeling van platvoeten

Voetoefeningen

Daarbij kunnen voetoefeningen meegegeven worden, bijvoorbeeld het lopen met een of twee tennisballen tussen de voet en het lopen op een stok of dik touw op de grond (zie onderstaande foto's).

Voetoefening als behandeling van platvoeten

Voetoefening als behandeling van platvoeten

Semi orthopedische schoenen

Bij de ernstige afwijkingen kunnen er semi orthopedische schoenen worden gemaakt. Dat zijn fabrieksmatig vervaardigde schoenen met speciale ruimte en verstevigingen met steunzolen aangemeten worden.

Vind een praktijk

Heeft uw kind last van platvoeten? Bezoek dan één van onze Podozorgers. Zij helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Bron: Down up lente 2010, Prof dr Jules Becher kinderrevalidatie arts

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door RiaFlokstra. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw