Praktijkvoorbeeld van Podozorg Lelystad

De stewardess gaat tegenover mij zitten en verdrietig vertelt zij over de pijn in haar voorvoeten, pijn in haar tenen en de onderkant van haar voeten die “in brand” staan. Zij heeft scherpe steken in haar voeten en toch een dof “kussentjes” gevoel onder haar voeten. Zij gaf aan dat zij gek werd van het gekriebel in haar voeten en onderbenen.

Na een loopanalyse, onderzoek in stand en functie-onderzoek heb ik een aanvullend echo-onderzoek uitgevoerd. Toen zag ik met de echo dat er sprake was van een tarsaal tunnelsyndroom en een drukneuroom in de derde webspace van haar linkervoet in combinatie met instabiele teengewrichten aan beide voeten.

Komt een stewardess bij de podoloog

Zij werkte al 25 jaar als stewardess en vloog veel. Moest op hakken lopen, mocht aan boord wel op lagere schoenen lopen met hakjes niet lager dan 3cm. Toch pasten de klachten niet helemaal bij de bevindingen. Om een vaatcomponent uit te sluiten besloot ik een oedeemtherapeut bij dit onderzoek te betrekken. Na metingen van de deskundige oedeemtherapeut kwamen wij samen tot de diagnose spataderen in de onderbenen en voeten.

Toen kwamen de verhalen over de drukcabine en het lange staan en functioneren in een ergonomische kleine ruimte naar voren, waarbij zij gedwongen werd om veel te draaien op haar voeten.

Door haar voetproblemen werkte zij al enkele weken niet meer. Haar huisarts had haar problemen behandeld als een mechanische overbelasting, zij moest rust houden en geduld hebben. Het lukte niet met dit advies om haar voetproblemen op te lossen en daarom besloot haar huisarts haar in te sturen. In algemene zin bepaalt de vervormbaarheid van de voet naar wie de huisarts moet verwijzen. Een patiënt met een soepele en corrigeerbare voet kan in eerste instantie naar een podoloog/podotherapeut worden verwezen. Een patiënt met een structureel afwijkende en niet-corrigeerbare voet zal meer baat hebben bij een orthopedisch schoentechnicus.

De stewardess is inmiddels geholpen met een paar goede steunzolen met aandacht voor haar instabiele teengewrichten. Inmiddels draagt zij ook goed aangemeten steunkousen. Goed schoenadvies was hier ook zeker van belang, haar bedrijfsarts heeft haar zijn volledige medewerking gegeven in het dragen van goede schoenen.

Goede schoenen moeten voldoen aan een goede omsluiting, ondersteuning, stabiliteit, schokabsorptie en pasvorm. Een schoen zonder wreef omsluiting (veter of klittenband) zoals een pump moet altijd krap om de voet zitten omdat anders de hiel bij het lopen steeds uit de schoen glipt. Hierdoor ontstaan er eerder likdoorns en klachten aan de voorvoeten. Ondersteuning, schokabsorptie en stabiliteit krijg je door een stevige leest, een niet te stugge loopzool (niet te slap) stabiliteit bij het lopen door een hak die niet te smal en niet te hoog is. Tenslotte is een goed aangemeten pasvorm; voldoende lengte en wijdte en hoogte van de schoen van belang.

Deze stewardess is inmiddels opgewassen tegen de cabinedruk, wat zeker een rol heeft gespeeld in haar verworven vaatproblemen, tegen het lange staan en functioneren in de ergonomisch kleine ruimte waarin zij moet functioneren.

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voeten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland